Expoziția temporară de carte și documente “Princeps poetarum pro unitate”

(01.10.2024-31.10.2024)


Universuri greu de circumscris, cărțile (adevărate surse de inspirație) reprezintă înțelepciunea lumii, lectura fiind esențială pentru cei care intenționează a se ridica deasupra mulțimii obișnuite.

Crezând de la început în specificul național, O. Goga era ferm convins “că nu se intră în universalitate decât pe poarta proprie”.

După alegerea ca membru al Academiei (1923) și obținerea premiului național de poezie (1924), Universitatea clujeană i-a conferit lui O. Goga titlul de “Doctor honoris causa”, el fiind numit “Princeps Poetarum Pro Unitate” (“Poetul Principal Pentru Unitate”).

Continuându-ne misiunea de colecționare, cercetare, conservare și restaurare, comunicare și expunere a mărturiilor materiale și spirituale despre viața și activitatea poetului Octavian Goga, în scopul cunoașterii, educării și recreerii publicului vizitator, am inaugurat, astăzi, expoziția temporară “Princeps Poetarum Pro Unitate”, expoziție cuprinzând câteva documente din arhiva Muzeului.

Primul exponat reprezintă înștiințarea oficială a lui O. Goga cu privire la alegerea ca membru corespondent al Academiei Române (06.06.1914).

Un alt document este o copie a Adresei lui O. Goga din 22.01.1937, adresă către decanul facultății de litere din Cluj, prin care poetul solicită crearea unui post de asistent la catedra Istoria Culturii Românești (la care fusese numit).

Pe lângă cele menționate, expoziția cuprinde și următoarele documente:
  1. Jurământul de credință Regelui Carol al II-lea, de respectare a “Constituțiunii” și legilor țării, jurământ depus de către O. Goga (cu semnătură proprie) ca profesor șa Universitatea din Cluj, la 22.01.1937;
  2. copia telegramei de felicitare adresate profesorului Nicolae Drăgan, Rectorul Universității Cluj, de către Regele Carol al II-lea, cu prilejul sărbătoririi “marelui Poet Octavian Goga ca Doctor Honoris Causa al Universității Regele Ferdinand”;
  3. copia extrasului din procesul-verbal al Senatului Universității din 23.01.1932, potrivit căruia O. Goga acceptase titlul oferit și ideea desfășurării festivității cu acest prilej.

Expoziția poate fi admirată în perioada 20.09.2024 – 20.10.2024.

Vă așteptăm cu mult drag la Muzeu!