Expoziția de carte, fotografie, partituri și podoabe “Il canto del passato”

(29.05.2024-30.06.2024)

 
Cântăreață română de opera, Veturia Goga a avut o educație aleasă, crescând și formându-se în familia unui preot cu o aplecare și spre muzica laică.

În 1903, a debutat în Concertul “Reuniunii Române de Muzică și Cântări” de la Sibiu, cu piesa “Răsunetul de la Crișana” de Ion Vidu, ulterior interpretând lieduri și doine la diverse spectacolele și manifestări culturale.

În 1909, l-a cunoscut, la Sinaia, pe George Enescu care i-a mijlocit accesul în intimitatea reginei Elisabeta (Carmen Sylva), devenind Doamnă de onoare a acesteia, calitate în care cânta la Reuniunile muzicale ale acesteia.
Veturia a cântat în mai multe limbi (germană, franceză, română și maghiară) și a călătorit în diverse capitale europene (Paris, Berlin, Viena, Budapesta, Roma), la 28.12.1909, acompaniată la pian de George Enescu și Th. Fucs, susținând un mare concert la Ateneul Român.

În 1909, Regele Carol I a decorat-o pe Veturia cu “Ordinul Bene Merenti, cl. I pentru Artă și Cultură” (acordându-i totodată titlul “Interpretă de Cameră a Coroanei”), iar datorită succeselor sale, prin 1911, i se spunea deja “Privighetoarea Ardealului”.
Marcând 141 ani de la nașterea “castelanei de la Ciucea”, am inaugurat, la Muzeul expoziția de carte, fotografie, partituri și podoabe “Il canto del passato”, expoziție ce poate fi admirată în perioada 30.05.2024 - 30.06.2024.
Vă așteptăm cu mult drag la Muzeu!